Stel je vraag bij het Sophia DierenSpreekuur

Huisdieren houden kost tijd, energie, ruimte en geld. Niet iedereen realiseert zich dat. Te vaak wordt een huisdier impulsief aangeschaft, met als gevolg dat veel dieren in een asiel belanden. Andere dieren krijgen niet de verzorging die zij nodig hebben. Wie vragen heeft over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van zijn huisdier, kan gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Het impulsief aanschaffen van een huisdier wordt gestimuleerd door malafide fokkers. Via het internet bieden zij goedkope dieren aan van ieder ras, die gratis worden thuisbezorgd. Veel mensen weten echter niet dat de dieren bij deze fokkers onder erbarmelijke omstandigheden leven. De dieren zijn niet gesocialiseerd, dragen vaak ziekten met zich mee en de jongen worden te vroeg bij de moeder weggehaald, met alle gevolgen van dien. Denk jij erover een huisdier te kopen? Ondervind je problemen met het gedrag van je huisdier? Heb je vragen over de juiste verzorging? Bezoek dan de Sophia DierenSpreekuren! Deskundigen beantwoorden al jouw vragen. Mocht het nodig zijn, dan verwijzen zij je door naar een dierenarts.

Heb je een medische vraag? In de volgende gevallen en bij twijfel dien je direct een dierenarts te bezoeken, met name bij hele jonge en oude dieren:

 • Opvallend minder of helemaal niet eten en/of drinken
 • Lusteloosheid en verminderde alertheid
 • Sterk vermageren of aankomen
 • Diarree of obstipatie, geen urine, bloed in de urine
 • Een wond, breuk of kneuzing
 • Een doffe, warrige vacht en/of kale plekken
 • Benauwdheid
 • Hevig braken
 • Zwellingen
 • Onderkoeling of oververhitting
 • Een toeval (epilepsie)
 • Insectenbeten

Onze deskundigen

Flora van Dijk – Voor een persoonlijk advies over je hond kun je je vraag stellen aan hondengedragsdeskundige Flora van Dijk, die al ruim 60 jaar actief betrokken is bij de Sophia-Vereeniging. In 1948 meldde Flora zich op 8-jarige leeftijd aan als lid. Van meet af aan zette zij zich in voor de dieren, door als vrijwilliger op het kantoor van de Sophia-Vereeniging te werken. Maar ook werd zij erop uit gestuurd om actie te voeren, te collecteren of dieren in nood te helpen. Met een diploma Sophia DierenEHBO op zak was dat haar wel toevertrouwd. Honden hadden daarbij haar speciale aandacht en Flora ontwikkelde zich tot hondengedragsdeskundige. Daarbij staat zij niet alleen de Sophia-Vereeniging ter zijde, maar ook geeft zij advies en lezingen tijdens congressen en heeft zij diverse boeken en artikelen over honden op haar naam staan.

Veronica Janssen – Met vragen over een konijn kun je terecht bij konijnendeskundige Veronica Janssen. Zij werkt sinds 2004 bij Stichting BunnyBin in Ermelo, waar thuisloze konijnen worden opgevangen. Hier helpt zij bij de verzorging en herplaatsing van de dieren. Dankzij haar jarenlange ervaring is Veronica een expert in het koppelen van konijnen. Vooral de al wat oudere konijnen krijgen extra aandacht van Veronica. Ze bedacht en beheert de seniorenpagina van de website van BunnyBin, speciaal voor oudere konijnen die een maatje zoeken om hun laatste jaren mee te slijten. Want als een konijnenhouder ermee wil stoppen, blijft het laatst overgebleven dier vaak alleen tot aan zijn dood. Konijnen zijn echter zeer sociale dieren die niet zonder soortgenoten kunnen.

Marcellina Stolting – Een vraag over een kat? Neem dan contact op met Marcellina Stolting. Als kattengedragsdeskundige is zij verbonden aan de Sophia-Vereeniging, die de belangen behartigt van alle 2,9 miljoen katten in Nederland. In 2008 opende Marcellina Stolting haar tweede kattengedragsadviesbureau in Amsterdam, waar eigenaren met hun kat terecht kunnen voor kattengedragstherapie. Het natuurlijke gedrag en de natuurlijke behoeften van de kat vormen daarbij het uitgangspunt. De adviezen van Marcellina Stolting zijn gebaseerd op internationale wetenschappelijke studies naar kattengedrag. Op haar website www.kattengedragstherapie.nl vind je naast informatie over kattengedrag en kattencursussen ook handige tips en adressen.

Foto: © Cappictures

Suzanne Wyling – Gedragsdeskundige Suzanne Wyling staat je graag te woord met een persoonlijk advies over knaagdieren.  Suzanne Wyling studeert Diermanagement aan de Hogeschool Van Hall Larenstein en heeft jarenlange ervaring met deze dieren. Zij beantwoordt je vragen op professionele wijze, waarbij de natuurlijke behoeften van de dieren centraal staan. Want als er geen rekening gehouden wordt met de biologische achtergrond van knaagdieren, kan afwijkend gedrag ontstaan en lijden de dieren ernstig.

JA, IK HEB EEN VRAAG!