Bedankt voor je steun in 2018

Bedankt voor je steun in 2018

Jouw inzet als dierenvriend maakt het verschil. Je deelde onze social-mediaberichten, waardoor we meer dan 1,5 miljoen mensen bereikten op Facebook, Twitter en Instagram. Je plakte één van de 7.114 verkochte Sophia NoodStickers op je voordeur. Door jouw hulp werden weer meer mensen bewust van het huisdierenleed dat zelfs in Nederland aan de orde van de dag is. Je hielp dieren een luide stem te geven, waardoor de grote winkelketen Welkoop besloot helemaal te stoppen met het verkopen van konijnen en knaagdieren. Jij hield misschien zelfs een impulsaankoop tegen doordat je je kennis deelde. Of misschien gaf jij een asielkat een gouden mandje?

Betere zorg voor huisdieren, dierenbeschermende wetgeving en goede handhaving: het komt er niet zonder de hulp van jou, onze achterban, leden en iedereen die ons afgelopen jaar een gift gunde.

Namens de huisdieren: bedankt voor je steun!

stop de huisdierenhandel resultaten 2018

Voorlichtingsanimatie dankzij Stichting Abri voor Dieren

Door een fantastische bijdrage van Stichting Abri voor Dieren, konden wij afgelopen jaar weer een animatie laten maken. Dit keer met het thema verantwoord aanschaffen van een huisdier. Als iedereen goed beseft waar hij of zij aan begint wanneer je een huisdier kiest, dan wordt er veel dierenleed voorkomen! Dat geldt niet alleen voor honden en katten maar zeker ook voor hamsters, konijnen, vissen en alle andere dieren die geschikt zijn als huisdier. Onderzoek vantevoren wat je mogelijke nieuwe gezelschapsdier nodig heeft, bekijk of je dat kan bieden.  Zo ja, dan heb je daarmee een geweldige basis voor een dierenleven plezier van elkaar.

We hopen dat deze animatie weer volop gedeeld zal worden en we weer honderdduizenden mensen bereiken, net als de vorige animaties voor het Sophia SnuffelCollege, rasdieren en eenzaamheid bij dieren.

Het RTL 4 nieuwsprogramma Editie NL zond op 23 april afgelopen jaar deze reportage over het Sophia SnuffelCollege uit. Daarin leert vrijwilliger Margot met haar golden retriever Lola kinderen omgaan met honden.

Sophia SnuffelCollege

Al meer dan 25 jaar gaan onze SnuffelVrijwilligers met hun SnuffelHonden naar basisscholen om kinderen te leren veilig en respectvol met honden om te gaan. 

Bewust diervriendelijk omgaan met dieren: jong geleerd is oud gedaan!

 • Dankzij jouw steun konden wij het Sophia SnuffelCollege ook in 2018 weer gratis aanbieden aan scholen. Op die manier bereiken we zoveel mogelijk kinderen.
 • Duizenden kinderen leerden de hondentaal begrijpen met een SnuffelHond in de klas. En het effect reikt zoveel verder: de ouders, broertjes, zusjes en vriendjes.
 • We bereikten ruim 3,1 miljoen mensen met social media en aandacht in kranten, op de radio en op televisie.

Btw-verlaging dierenarts

Ook in 2018 besteedden wij veel aandacht aan de campagne voor btw-verlaging van de dierenarts. Vooral achter de schermen. Een van de oorzaken waarom de btw de afgelopen jaren niet omlaag kon, waren de Europese richtlijnen waar Nederland zich aan moest houden. Hier gaat verandering in komen. De richtlijnen worden aangepast.

 • we zochten op Europees niveau samenwerking met GAIA (Belgische dierenbeschermingsorganisatie) en ANMVI (de Italiaanse beroepsvereniging voor dierenartsen)
 • we stuurden een gezamenlijke brief naar de Raad voor de Europese Unie

In oktober 2018 stemde het Europees Parlement voor de btw-herziening, die het voor individuele lidstaten mogelijk maakt om de btw voor dierenartsen te verlagen.

 • we werkten samen met de beroepsorganisatie voor dierenartsen KNMvD (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde)
 • we stuurden een gezamenlijke brief naar de staatssecretaris van Financiën Snel met het verzoek gebruik te maken van de mogelijkheid de btw te verlagen
 • we werkten samen met de Partij voor de Dieren. Ze brachten het onderwerp onder de aandacht in de Tweede Kamer tijdens het debat over het belastingplan 2019 op 13 november vorig jaar

Samen voor dierenwelzijn

Dierenleed aanpakken en dierenwelzijn verbeteren, is in veel gevallen een kwestie van een lange adem. Samen sta je sterker.

 • Ook in 2018 zaten we daarom in de Dierencoalitie met 13 andere dierenwelzijnsorganisaties. Met een gezamenlijke achterban van ongeveer een half miljoen dierenvrienden, vertegenwoordigt de Dierencoalitie deze 14 organisaties in Den Haag. Het doel is om in belangrijke politieke en maatschappelijke kwesties effectief voor de belangen van dieren op te komen. Een greep uit de mede ondertekende brieven: aan de Tweede Kamer voor een verbod roofvogels- en uilenshows, aan de politieke partijen in aanloop naar debat over de slacht, aan de Tweede Kamer in verband met de Begroting LNV en aan de burgemeester van Schiermonnikoog in verband dieronvriendelijke traditie met haan aan paal in Kallemooi.
 • Voor de btw-verlaging van diergeneeskundige handelingen werkten we samen met de KNMvD, PvdD, GAIA, ANMVI en de Ierse overheid.
 • We wisselden kennis uit met de Chileense dierenwelzijnsorganisatie Responsanimal.
 • We ontvingen een Taiwanese overheidsdelegatie die ons raadpleegde over het succesvolle Nederlandse zwerfhondenbeleid.

Ook jij als dierenvriend bent een belangrijke schakel! Zonder jouw steun op wat voor manier dan ook, kunnen de dieren niet. We hopen dan natuurlijk ook dat jij je hard blijft maken voor het huisdierenwelzijn in Nederland.

Namens alle huisdieren bedankt voor jouw inzet in 2018. We gaan op volle kracht verder voor een nog diervriendelijker 2019!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.