Wat is er mis?

Rashonden worden gefokt op hele specifieke uiterlijke kenmerken. De positie en lengte van de oren, de omvang van de schedel, de grootte van de ogen, zelfs de kleur van de vacht is van belang. Hoe een rashond er uit moet zien, staat exact beschreven in de rasstandaard. Dat uiterlijk is soms zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging voor strenge, duidelijke regels voor de rashondenfokkerij, opgelegd door de overheid. Bij het fokken van dieren moet niet hun uiterlijk, maar het welzijn centraal staan.

Wat kun jij doen?

 • Help ons mee om de problemen bij rashonden zo bekend mogelijk te maken. Daarmee verhoogt de druk op de overheid en de fokkers om maatregelen te treffen die niet het uiterlijk, maar het welzijn van (ras-)honden centraal stellen.
 • Informeer jezelf goed als je van plan bent een rashond (met stamboom of lookalike) aan te schaffen: wat is de kans op problemen en hoe voorkom je deze?
 • Bedenk dat je de problemen in stand houdt als je een rashond aanschaft met bekende welzijnsproblemen die het gevolg zijn van doorfokken: zo lang er een markt voor is, zullen er zieke honden gefokt worden.
 • Besluit je weloverwogen toch een rashondenpup te nemen, lees dan onze tips over het aanschaffen van een pup.
 • Kijk altijd eerst in het asiel bij jou in de buurt voordat je naar een fokker gaat. Zo geef je een hond die verlaten is door zijn baasje ook een kans op een mooi verder leven.

Rashonden worden gefokt op hele specifieke uiterlijke kenmerken. Dat uiterlijk is soms zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. Lees meer.

Met politieke lobby en publiekscampagnes zetten wij ons in voor strenge, duidelijke regels voor de rashondenfokkerij, opgelegd door de overheid. Bij het fokken van dieren moet niet hun uiterlijk, maar het welzijn centraal staan. Lees meer.

Om in kaart te brengen wat Nederland weet over rashonden, werd de Sophia RashondenEnquête ontwikkeld. Met de resultaten kunnen de voorlichtende activiteiten en campagnes aangescherpt worden. Lees meer.

Eind 2009 werd de Britse documentaire Pedigree Dogs Exposed uitgezonden, over de gevolgen van het fokken op extreme uiterlijke kenmerken. De film veroorzaakte grote publieke onrust. Lees meer.

Rasdierenshows stimuleren het fokken op extreme uiterlijke kenmerken die het dierenwelzijn schaden. Daarom moeten wedstrijden en tentoonstellingen die gericht zijn op het uiterlijk van dieren verboden worden. Lees meer.

De publiekscampagnes van de Sophia-Vereeniging tegen de extreme focus op het uiterlijk van honden leidden in 2010 tot een uitzending van ZEMBLA, genaamd Einde van de Rashond. Lees meer.

Rashonden met een platte snuit hebben een grote kans om te overlijden in het vliegtuig. Wij pleiten voor een vliegverbod voor deze dieren, die lijden onder ernstige ademhalingsproblemen. Lees meer.

 • Stop de huisdierenhandel!


  Wij willen een verbod op de verkoop van huisdieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet.
 • Sophi@-Nieuws


  Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!