Positieflijst

Veel dieren die in Nederland als huisdier gehouden worden, lijden ernstig omdat op geen enkele manier tegemoet gekomen kan worden aan hun natuurlijke behoeften. In 2014 is met de hulp van de Sophia-Vereeniging in Nederland een zogenaamde ‘positieflijst’ tot stand gekomen, die sinds 1 februari 2015 van kracht is. Vanaf 1 juli 2017 wordt de lijst verder ingekort. Van de Positieflijst worden 153 dieren geschrapt die straks niet meer als huisdier gehouden mogen worden.

Wasbeerhond

Regelmatig treft de politie schrijnende situaties aan zoals een wasbeerhond opgesloten in een bench in een vervuilde kamer met een kapotgebeten interieur. Ooit aangeschaft als leuk en apart huisdier, maar de werkelijkheid bleek tegen te vallen. De eigenaar kocht geen huisdier, maar een roofdier dat thuishoort in de natuur van Oost-Azië en zeker niet in een Nederlandse woonkamer.

Wetgeving

Tot nu toe kon de politie weinig uitrichten. Er bestond geen wetgeving die het houden van allerlei exotische en moeilijk te houden zoogdieren door particulieren verbood. Zelfs niet als het overduidelijk was dat het houden van een bepaalde soort met welzijnsproblemen gepaard ging. Pas als het dier een huis volledig gesloopt had of als het ernstig verwaarloosd was, werd ingegrepen. Vaak was het dan al te laat.

Positieflijst

De wasbeerhond is slechts één van de vele diersoorten die in Nederland worden gehouden als huisdier. Met de Positieflijst voor zoogdieren heeft de overheid nu een instrument ontwikkeld om in te kunnen grijpen bij het houden van dieren die helemaal niet geschikt zijn als huisdier. Begin juli 2017 wordt een ingekorte Positieflijst van kracht met 123 soorten die vanaf dat moment gehouden mogen worden. Zoogdieren die daar niet op staan, zoals de wasbeerhond, worden daarmee ‘verboden’.

Geen eindpunt

Aan de Positieflijst zal gewerkt blijven worden. Als op grond van wetenschappelijke informatie blijkt dat een nu nog ‘toegestane’ diersoort toch niet gehouden kan worden zonder welzijnsproblemen, kan deze alsnog van de lijst verdwijnen. Daarnaast komen er lijsten voor vogels, reptielen en amfibieën. Het is aan de opvolger van de huidige staatssecretaris om die weg verder te bewandelen. De Sophia-Vereeniging blijft actief betrokken bij dit proces.

Met vragen over de positieflijst kun je terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, via het contactformulier op de website RVO.nl of telefonisch via 088 – 042 42 42.

Wat doen wij nog meer?

Wij voorkomen huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zetten we ons in voor beschermende wetgeving en een strenge controle hierop. Lees meer.

Een specifieke vraag?

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • Kerstkaarten


    Wens je vrienden en familie fijne feestdagen met onze huisdierenkaartjes. De opbrengst komt helemaal ten goede aan het bestrijden van huisdierenleed.
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!