De Sophia-Vereeniging komt op voor huisdieren

De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren komt op voor huisdieren in Nederland, al sinds 1867. Niet alleen als het kwaad is geschied, maar ook preventief. Zo voorkomt de Sophia-Vereeniging huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zet de Sophia-Vereeniging zich in voor beschermende wetgeving voor huisdieren en een strenge controle hierop.

Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Word dan lid van de Sophia-Vereeniging!

Dieren begrijpen is dieren beschermen

Mensen en dieren leven al duizenden jaren samen. Vaak omdat dieren een rol vervullen in het levensonderhoud van mensen, maar ook omdat zij gezelschap en plezier geven. Honden, katten, konijnen, cavia’s en paarden zijn voorbeelden van dieren die zo zijn aangepast aan een leven met mensen, dat zij in of rondom huis gehouden kunnen worden. Deze dieren werden in de loop van de tijd steeds afhankelijker van de mens.

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend in een beschaafd land als Nederland. Maar de realiteit ziet er vaak heel anders uit. Eenzaamheid, ondermaatse huisvesting, verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging of te weinig aandacht veroorzaken problemen die zich uiten in afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat, waar ze ziek worden en honger lijden. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Of ze worden enkel gebruikt voor commerciële doeleinden, waarbij onvoldoende rekening wordt gehouden met hun belangen.

Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Hierin is zij in Nederland uniek. De strategie van de Sophia-Vereeniging is gericht op de aanpak van de zogenaamde Vijf O’s: Onwetendheid, Onnadenkendheid, Onvermogen, Onverschilligheid en Onwil, die een verkeerde omgang met huisdieren veroorzaken.

Hoe werken wij?

Met het motto ‘Dieren begrijpen is dieren beschermen’ komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren in Nederland. Lees meer.

Organisatie

De organisatie van de Sophia-Vereeniging wordt gevormd door een bestuur en een ledenraad, een directeur en 6 betaalde medewerkers, ondersteund door 150 vrijwilligers. Lees meer.

Jaarplan en jaarverslag

Lees alles over onze plannen en resultaten in de jaarstukken van de Sophia-Vereeniging. Lees meer.

Geschiedenis

De Sophia-Vereeniging werd opgericht in 1867. In jaar lange bestaan heeft zij al veel voor de dieren kunnen betekenen. Lees meer.

Vacatures

Wil je je kennis inzetten voor een beter huisdierenwelzijn in Nederland? De Sophia-Vereeniging heeft verschillende (vrijwillige) vacatures. Lees meer.

Klachten

Een probleem of meningsverschil met de Sophia-Vereeniging? Wij volgen een vastgestelde klachtenprocedure. Lees meer.

Een specifieke vraag?

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Lees meer.

 • Sophi@-Nieuws voor leden


  Ben jij lid van de Sophia-Vereeniging en wens je het Sophi@-Nieuws te ontvangen? Meld je dan nu aan!
  Het lidmaatschapsnummer vind je op de acceptgiro: de laatste vier cijfers van het betalingskenmerk.
 • Sophi@-Nieuws


  Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!