Laat honden niet stikken!

Een auto die in de zon staat, verandert al snel in een oven. Zelfs in de schaduw met het raam open kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot boven de 40 graden. Voor honden is deze hitte levensgevaarlijk. Zij kunnen hun warmte moeilijk kwijt, waardoor ze snel oververhit raken en overlijden. Je hond in een hete auto achterlaten is levensbedreigend! Elke hond die gered moet worden of zelfs overlijdt, is er een te veel. Wil jij hondeneigenaren waarschuwen voor de gevaren van een te hete auto? Bestel onze Sophia HitteStikker en plak deze bijvoorbeeld op je auto.

Waarom is je hond in een hete auto achterlaten zo gevaarlijk?

Honden zweten niet zoals mensen. De dieren kunnen hun warmte uitsluitend afvoeren via de voetzolen en via de tong, door te hijgen. Omdat hijgen in een bloedhete auto niet voldoende is om af te koelen, stijgt de lichaamstemperatuur van de hond snel tot een gevaarlijke hoogte. Het bloed wordt dan dik en kan niet meer goed circuleren. Het gevolg is dat er te weinig zuurstof wordt vervoerd in het bloed, waardoor de hond kan stikken.

Laat je hond liever thuis bij zomers weer!

Zelfs met een buitentemperatuur van slechts 20 graden kan het in een auto al binnen een half uur 40 graden worden. De Sophia-Vereeniging adviseert hondeneigenaren om hun huisdier bij zomers weer zo veel mogelijk thuis te laten. Daar kunnen ze hun lichaamstemperatuur op peil houden door een koele plek op te zoeken.

Help mee waarschuwen en bestel de Sophia HitteStikker

Om hondeneigenaren te waarschuwen voor de gevaren van een te hete auto, ontwikkelde de Sophia-Vereeniging de Sophia HitteStikker. Met deze sticker op de achterruit is jouw auto een rijdend waarschuwingssignaal! Maar je kunt ‘m natuurlijk ook bij parkeerplaatsen, op parkeermeters of bij het winkelcentrum. Wel even toestemming vragen natuurlijk.

Bestel de Sophia HitteStikker voor slechts € 1,50 (inclusief verzendkosten) en plak hem deze week nog op je auto.

Bestel de Sophia HitteStikker

Speel de quiz en download de flyer

Stel, je ziet een hond in nood in een veel te hete auto. Speel onze quiz en ontdek of jij weet hoe je de hond het beste kunt redden!

Quiz doorlopen? Download onze flyer met tips, print hem uit en verspreid hem in jouw omgeving. Hoe meer mensen weten wat de gevaren zijn van oververhitting en hoe je een hond in levensgevaar kunt helpen, hoe beter!

Hittetips voor je hond

Zorg ervoor dat je hond tijdens warme dagen altijd een plek in de schaduw tot zijn beschikking heeft en ververs bij zomerse temperaturen regelmatig het drinkwater. Wil je weten wat je nog meer kunt doen om het je hond zo aangenaam mogelijk te maken tijdens warme dagen? Lees dan onze hittetips.

Tip 1: Ga zwemmen

Houdt je hond van zwemmen? Dan is dat een prima manier om af te koelen. Is jouw viervoeter niet zo’n waterrat? Probeer dan eens een koelmatje of koelhalsband. Let hierbij wel goed op dat je hond niet op het materiaal gaat kauwen.

Tip 2: Maak geen lange wandelingen

Maak op warme dagen overdag geen al te lange wandelingen met je hond, maar bewaar deze voor ’s ochtends of ’s avonds. Ga ook zeker niet fietsen met je hond en pas op met wandelingen over (vaak gloeiendheet) asfalt.

Toch oververhit?

Heb je het idee dat je hond ondanks alle voorzorgmaatregelen toch oververhit is geraakt? Geef je dier dan lauw water te drinken en koel de voetzooltjes, borst en buik (nooit de rug) met natte lauwe doeken. Let op dat de doeken niet te koud zijn, want dit kan de hond een hartstilstand bezorgen. Bel bij twijfel altijd de dierenarts.

Wat doen wij nog meer?

Wij voorkomen huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zetten we ons in voor beschermende wetgeving en een strenge controle hierop. Lees meer.

Een specifieke vraag?

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • SophiaNieuws


    Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het SophiaNieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!