Stop de huisdierenhandel!

In winkels en op het internet worden mensen aangemoedigd om zonder nadenken een huisdier te nemen. Daardoor krijgen veel dieren niet de zorg die ze verdienen of ze belanden op straat of in een opvang. Daarnaast werkt de huisdierenhandel gruwelijke fokpraktijken in de hand, die ernstig dierenleed tot gevolg hebben. Om hier een einde aan te maken, pleit de Sophia-Vereeniging voor een verbod op de huisdierenhandel. Meer dan 12.000 handtekeningen zijn er al verzameld. Ruim 1.000 mensen stuurden al een e-mail naar winkels of Marktplaats.nl met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren.

Impulsaankopen

Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de laagdrempelige verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra: bij de aanblik van een aandoenlijk dierensnuitje worden mensen gemakkelijk verleid om een dier te kopen zonder te beseffen hoeveel tijd, ruimte, geld en energie een huisdier kost. Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden in het asiel, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op advertentiewebsites.

Malafide fokkerij

Ondertussen worden er voor de verkoop volop dieren gefokt onder erbarmelijke omstandigheden. De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald, ze zijn niet gesocialiseerd of ze zijn zo ziek dat ze al snel overlijden. De diertjes die geen perfect uiterlijk hebben, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren. Dieren in winkels die te groot zijn geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te gaan, belanden in de dierentuin als roofdierenvoer.

Verbod op dierenhandel

De Sophia-Vereeniging verzoekt minister Kamp van Economische Zaken om dit dierenleed te stoppen en de verkoop van dieren in winkels en via het internet te verbieden. Impulsaankopen worden daarmee tegengegaan: de potentiële huisdiereigenaar kan terecht bij een opvang, waar de medewerkers erop toezien dat een dier goed terecht komt. Zo krijgen asieldieren eindelijk een kans op een goed leven en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen.

Help mee!

Dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor een verbod op de huisdierenhandel, bewijzen de meer dan 12.000 handtekeningen die zijn gezet onder onze petitie. Op 3 oktober wordt de petitie overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Je kunt nog steeds meehelpen om dierenleed te bestrijden door deze petitie te ondertekenen en te verspreiden binnen jouw netwerk. Hoe groter de maatschappelijke druk, hoe meer kans op adequate dierenbeschermende maatregelen. Daarnaast kun je via deze website een e-mail sturen aan een dierenwinkel of tuincentrum in jouw omgeving of aan Marktplaats.nl met het verzoek om te stoppen met de verkoop van dieren.

Bestel de Sophia NoodSticker

Campagneresultaten

Hoeveelheid handtekeningen 12.798

voor een verbod op de huisdierenhandel

Aantal e-mails naar dierenwinkels: 380
Aantal e-mails naar Marktplaats.nl: 681
 • Sophi@-Nieuws voor leden


  Ben jij lid van de Sophia-Vereeniging en wens je het Sophi@-Nieuws te ontvangen? Meld je dan nu aan!
  Het lidmaatschapsnummer vind je op de acceptgiro: de laatste vier cijfers van het betalingskenmerk.
 • Sophi@-Nieuws


  Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!