Verboden online handel in dieren:
Help mee en meld verboden advertenties!

Ik meld een verboden advertentie!

asielkatten kopen

Verboden handel

Op Marktplaats.nl worden dagelijks duizenden huisdieren verkocht. Het verkopen van dieren is in Nederland aan wetten gebonden. Toch worden er regelmatig gecoupeerde of te jonge dieren te koop aangeboden. Dat is verboden maar er wordt niet genoeg aan gedaan.

Dierenleed

Voor een goede controle van al die advertenties is er bij de NVWA geen capaciteit beschikbaar. Het gevolg is dat enorm veel leed niet wordt aangepakt. Om aan te tonen dat het ernst is, verzamelt de Sophia-Vereeniging verboden advertenties. Daar kunnen wij jouw hulp goed bij gebruiken! Specifiek zoeken wij actuele advertenties waarin dieren worden aangeboden die te jong zijn of een onnodige lichamelijke ingreep hebben ondergaan. We lichten het even toe:

Couperen

Couperen is het (operatief) verwijderen van bijvoorbeeld (een deel van) de oren of de staart, puur omdat mensen dat mooier vinden. Met name bij bepaalde honden- en paardenrassen is dit lang erg populair geweest. Dieren hebben hun staart en oren echter hard nodig om te kunnen communiceren, maar ook ter bescherming tegen bijvoorbeeld insecten. Inmiddels is het couperen van honden en paarden (om niet medische redenen) gelukkig verboden. Toch komt het nog regelmatig voor dat gecoupeerde dieren verkocht worden.

Leeftijd scheiden van dieren

In de Wet dieren is vastgesteld dat honden en katten niet eerder dan op een leeftijd van 7 weken het nest mogen verlaten. Voor konijnen is dit 6 weken. Dieren die te vroeg het nest verlaten, missen een belangrijk deel van de socialisatie. In deze fase leren jonge dieren hun sociale gedrag aan van de moeder (verzorging), de nestgenoten (lichaamstaal, omgang met soortgenoten) en naar andere dieren en mensen toe (vertrouwen). Dieren die niet goed gesocialiseerd worden, kunnen op latere leeftijd gedragsproblemen ontwikkelen. Dat leidt weer tot gedumpte dieren.

Belangrijk om je te realiseren: de minimale scheidingsleeftijden in de Wet dieren zijn wettelijke minima. Beter is het om de dieren zeker 12 weken in het nest te houden.

Namens alle huisdieren van Nederland alvast heel hartelijk bedankt!