Verzorging van konijnen

Verzorging van konijnen

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken. Konijnen lijken relatief gemakkelijk te houden en worden door ouders beschouwd als een ideaal en onschuldig speelkameraadje. Toch is het houden van konijnen lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. De verzorging van konijnen is een aandachtspunt. Vaak ontbreekt de kennis over een goede verzorging en omgang met de dieren, waardoor ernstige welzijnsproblemen ontstaan. Zo worden veel konijnen alleen gehouden in een veel te krap konijnenhok, met eenzaamheid, frustratie en afwijkend gedrag tot gevolg. Een ander groot probleem zijn de vele impulsaankopen. Wanneer blijkt dat een konijn veel meer ruimte, tijd en geld kost dan gedacht, wordt het dier gedumpt bij een opvang of op straat, waar de overlevingskansen nihil zijn. Wil je een konijn kopen, kies dan bij voorkeur voor twee of meerdere konijntjes en bedenk je dan eerst of je de benodigde verzorging van konijnen kunt garanderen.

Tips voor een goede verzorging van konijnen

Wij geven je graag enkele tips voor een goede verzorging van konijnen zodat je kunt genieten van gezonde, gelukkige dieren.

 1. Konijnen zijn groepsdieren die met een soortgenootje willen leven. Een extra dier erbij zorgt natuurlijk voor meer verzorging en kosten.
 2. Konijnen worden zo’n 12 jaar oud, een jarenlange verantwoordelijkheid.
 3. Huisdieren houden kost geld. Per twee konijnen ben je al gauw € 500,- per jaar kwijt aan alleen eten en noodzakelijke inentingen.
 4. Konijnen moeten kunnen graven, rennen en spelen in een groot binnen-  en buitenverblijf.
 5. Voor een konijn kun je het beste terecht in een konijnenopvangcentrum. Koop geen konijnen bij een dierenwinkel of tuincentrum of via het internet.
 6. Konijnen zijn geen knuffeldieren. Het zijn van nature prooidieren, voedsel voor roofdieren. Daarom worden ze liever niet opgetild.
 7. Konijnen kunnen niet goed tegen grote temperatuurverschillen. Als je ze van een binnenverblijf naar een buitenverblijf wil verplaatsen, doe dat dan geleidelijk en in het voor- of najaar.
 8. Pas op bij raskonijnen. Vaak hebben ze een extreem uiterlijk, met bijgaande gezondheidsklachten.
 9. Babykonijntjes moeten minstens 10 weken oud zijn voor ze bij de moeder weg mogen.
 10. Konijnen zijn speelse dieren. Als je ze naar de aard van het diertje houdt, zul je er veel plezier aan beleven.

Wanneer konijnen goed verzorgd worden, kunnen de dieren wel 12 jaar oud worden. In de vrije natuur worden ze zelfs wel 15 jaar oud. De verzorging van konijnen is niet moeilijk. Als de dieren een groot verblijf hebben en in een groep kunnen leven, zijn ze tevreden. De verzorging van langharige konijnen is hierop een uitzondering. Deze dieren zijn gefokt op een onnatuurlijke vacht, die heel veel verzorging nodig heeft en die de konijnen hindert in hun functioneren. De Sophia-Vereeniging raadt dan ook af om langharige konijnen aan te schaffen.

Verzorging van konijnen

Zorg voor goed konijnenvoer

De voeding van konijnen bestaat uit grassen, kruiden, knollen en ander plantaardig voedsel. Vers hooi vormt de basis: de ruwvezels verminderen het gevaar van haarballen en bevorderen de werking van de darmen. Verder mogen biks (groene korrels) en groenvoer niet ontbreken bij de verzorging van konijnen. Zorg altijd voor goed konijnenvoer. Zonder goed konijnvoer zal de gezondheid van de diertjes snel achteruit gaan.

Een konijnenhok alleen is niet genoeg

Een konijnenhok is altijd te klein voor het speelse en actieve konijn. Natuurlijk vormt een groot konijnenhok binnen en een groot konijnenhok buiten de basis. Naast een konijnenhok dienen konijnen echter altijd toegang te hebben tot een ruime konijnenren, konijnenkooi of een afgezet stuk tuin waarin ze kunnen rennen en graven. Konijnen die binnenshuis gehouden worden, moeten dagelijks geruime tijd door de woning kunnen lopen. De woning moet hierop aangepast worden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Geef een groep konijnen meerdere nachthokken, zodat ze alternatieven hebben als ze weggejaagd worden. Omdat een konijnenhol meerdere uitgangen heeft, vinden konijnen het fijn als hun konijnenhok dit ook heeft: het geeft ze een veilig gevoel en het voorkomt stress.

Konijnen houden van graven en vertoeven graag op zand. Om te voorkomen dat een konijn ontsnapt, kun je een stuk tuin 40 centimeter diep afgraven. Betegel de bodem en wanden van de kuil met grote tegels (zorg voor kleine mazen tussen de tegels waardoor water weg kan lopen). Deze bak vul je vervolgens met aarde. Zo kunnen de konijnen naar hartelust graven, maar kunnen zij niet ontsnappen. Konijnen kunnen niet tegen grote temperatuurverschillen. Wil je het konijnenhok verplaatsen van buiten naar binnen of andersom, dan kan dat alleen in de lente of aan het begin van de herfst. Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte.

Konijnen ‘natuurlijk houden’

Dit boek helpt konijneneigenaren meer begrip en inzicht te krijgen in de behoeften van hun dieren. Aan bod komt onder andere huisvesting, voeding, gedrag, het koppelen van konijnen, ziektes en de behandeling daarvan met natuurlijke middelen. Hier vind je het boek.

informatie over konijnen

Meer over konijnen

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van hamsters. Lees meer.

Sophia DierenSpreekuur konijnen

Stel je vraag!

Het KonijnenSpreekuur geeft informatie over het natuurlijke gedrag en de sociale behoeften van konijnen. Ook de huisvesting, de verzorging en de aanschaf komen aan bod. Lees meer.

Help konijnen in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je konijnen in nood aan een beter leven! Lees meer.

 • Petitie doden van huisdieren


  Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
 • Op de hoogte blijven?


  Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.