Verzorging van muizen

Verzorging van muizen

Bij een goede verzorging kan een muis zo’n 3 jaar oud worden. De verzorging van muizen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk de muizentaal te leren. Als een muis zich uitrekt, gaapt of zich uitgebreid wast, voelt hij zich op zijn gemak. Een muis die zich wast met snelle bewegingen, voelt zich onprettig. Als een muis in elkaar duikt en zijn bekje schuin omhoog steekt, is hij bang. Een muis die eet of slaapt, moet je niet storen. Muizen zijn delicate diertjes en daarom adviseren wij om de verzorging van muizen altijd aan volwassenen over te laten. Muizen zijn geen geschikte huisdieren voor kinderen.

Muizenvoer is belangrijk voor goede verzorging van muizen

Goed muizenvoer is belangrijk voor de juiste verzorging van muizen. Muizen hebben afwisselend en gevarieerd eten nodig. Hooi moet altijd aanwezig zijn. Groenten en fruit mogen, maar wel met mate. Zaden zijn belangrijk, bijvoorbeeld die uit parkieten- en kanarievoer. Eiwitten halen muizen uit hondenkoekjes of een gekookt ei. Cavia- en hamstervoer is ook geschikt voor muizen, maar konijnenvoer niet.

verzorging van muizen

Zorg voor een goede muizenkooi

De minimale afmetingen van een muizenkooi voor 2 muizen bedragen 70 bij 50 centimeter. Traliekooien zijn geschikt, als de afstand tussen de tralies klein genoeg is (hooguit 6 mm). Een vuistregel is dat een vinger niet door de tralies heen moet kunnen steken. Een voordeel van muizenkooien (in vergelijking met glazen bakken) is dat de muizen kunnen klimmen en dat er ventilatie aanwezig is. Een muizenkooi moet zo groot mogelijk zijn en heeft meerdere verdiepingen. Hij zal schoner blijven als alleen de bodembedekking wordt verschoond en niet elke keer de hele muizenkooi. Dan hoeven de muizen niet steeds weer te markeren. Als bodembedekking zijn geperste papier- of houtkorrels, Corbo, Hemparade, vlas en Aubiose geschikt, in een laagje van 2 tot 4 centimeter. Muizen hebben tevens behoefte aan nestmateriaal in de vorm van hooi of papiersnippers. Watten zijn levensgevaarlijk, gebruik die nooit. Muizenspeeltjes zijn ook van groot belang: tunneltjes, huisjes, wipwapjes, holletjes. Wissel de inrichting van de kooi regelmatig om de omgeving voor de muizen interessant te houden. Ook molentjes zijn een optie. Let echter wel goed op dat het loopvlak gesloten is, anders kan de muis met zijn staart vast komen te zitten tussen de spijltjes.

Anne Raats

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

muis

Meer over muizen

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van muizen. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.