Muis kopen

Muis kopen

Een muis kopen kan bij fokkers of opvangcentra voor knaagdieren. In tegenstelling tot bij veel andere dieren, raden wij niet per definitie af om een muis te kopen bij een fokker. Wees echter wel kritisch: kijk goed naar de omstandigheden en stel alle vragen die je hebt aan de fokker. Zijn de leefomstandigheden goed en wordt er zorgvuldig met de dieren omgegaan? Wanneer de muizen afwijkende of extreme uiterlijke kenmerken vertonen, is dit een teken van ernstig doorfokken. Deze muizen hebben dan vaak te kampen met (ernstige) gezondheidsproblemen.

Vanaf welke leeftijd mag je een muis kopen

Mensen vragen zich vaak af vanaf welke leeftijd je een muis mag kopen. Dat kan vanaf een relatief vroege leeftijd. Een babymuis moet 3 weken oud zijn voor hij bij de moeder weg mag en de muis als huisdier gehouden kan worden. Voor die tijd kunnen ze al zelfstandig eten, maar missen ze de zorg en melk van moedermuis. Haal geen muis bij een dierenwinkel of tuincentrum. Deze dieren verkeren vaak in slechte gezondheid en zijn veelal te vroeg bij de moeder weggehaald. De kans op een angstig en soms zelfs agressief dier is dan groot.

Wat kost een muis?

Tamme muizen zijn niet duur: voor € 3,- kun je een muis aanschaffen. Informeer ook bij opvangcentra voor knaagdieren. Een kooi kost je ongeveer € 50,-, voedsel € 10,- per maand. Houd tevens rekening met de (hoge) medische kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Als verzorger ben jij verantwoordelijk voor de gezondheid van je dier. Stel jezelf altijd de vraag of je bereid bent de komende 3 jaar de verantwoordelijkheid te dragen voor de muis.

Anne Raats

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

muis

Meer over muizen

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van muizen. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.