Muis

Een goede omgang met huisdieren lijkt vanzelfsprekend. Maar de realiteit is vaak anders. Veel huisdieren zijn eenzaam, hebben te weinig ruimte, krijgen verkeerde voeding of te weinig aandacht of lichaamsbeweging. Dit leidt tot afwijkend gedrag, vroegtijdige sterfte en ziektes. Ongewenste huisdieren belanden in het asiel of op straat. Andere dieren worden slachtoffer van mishandeling, soms met de dood tot gevolg. Met voorlichting en politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging exclusief op voor de belangen van huisdieren. Wil je ons helpen in onze strijd tegen huisdierenleed? Steun dan de Sophia-Vereeniging!

Het gedrag van de muis

Muizen zijn zeer intelligent ondernemend. Gedomesticeerde muizen (kleurmuizen) stammen af van de huismuis. Oorspronkelijk komt deze van de steppen van Centraal-Azië en Rusland. Door de mens zijn ze over de hele wereld verspreid, waarbij het gedrag van muizen zich aanpaste aan de omgeving. Kleurmuizen komen in meer dan 50 kleuren en haartypen voor. Het zijn sociale dieren die per 2 of in een groep gehouden moeten worden. 2 mannetjes of 2 vrouwtjes kunnen prima bij elkaar. Maak nooit een koppel van een mannetje en een vrouwtje aangezien ze zeer snel voortplanten. Gevechten onderling komen zelden voor, mits de dieren elkaar van jongs af aan kennen. Zet nooit een oudere muis in een bestaande groep; door de strenge hiërarchie wordt deze als indringer gezien.

Springen en klimmen doen muizen graag, graven in iets mindere mate. Muizen zijn snel tam als ze op jonge leeftijd aan oppakken gewend raken. Ze herkennen hun verzorger aan de geur en stem. Als ze het gewend zijn vinden muizen het fijn als ze met de vingertoppen over de rug en tussen de oortjes gestreeld worden. Het is beter om muizen veel afwisseling in de kooi te geven dan ze los te laten lopen. Ze ontsnappen namelijk gemakkelijk en zijn dan moeilijk terug te vinden. Muizen zijn nachtdieren waardoor hun gedrag vooral ’s nachts zichtbaar is. Maakt muizen overdag niet wakker, dit heeft een grote negatieve invloed op de gezondheid van de dieren.

De verzorging van de muis

Bij een goede verzorging kan het diertje zo’n 3 jaar worden. De verzorging van een muis is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk de muizentaal te leren. Als een muis zich uitrekt, gaapt of zich uitgebreid wast, voelt hij zich op zijn gemak. Een muis die zich wast met snelle bewegingen, voelt zich onprettig. Als een muis in elkaar duikt en zijn bekje schuin omhoog steekt, is hij bang. Een muis die eet of slaapt, moet je niet storen. Goed voer is belangrijk. Muizen hebben afwisselend en gevarieerd eten nodig. Hooi moet altijd aanwezig zijn. Groenten en fruit mogen, maar wel met mate. Zaden zijn belangrijk, bijvoorbeeld die uit parkieten- en kanarievoer. Eiwitten halen muizen uit hondenkoekjes of een gekookt ei. Cavia- en hamstervoer is ook geschikt voor muizen, maar konijnenvoer niet. Muizen zijn geen geschikte huisdieren voor kinderen.

Een muis aanschaffen

Wie een muis wil aanschaffen, kan terecht bij fokkers of opvangcentra voor knaagdieren. Een babymuis moet 3 weken oud zijn voor hij bij de moeder weg mag. Voor die tijd kunnen ze al zelfstandig eten, maar missen ze de zorg en melk van moedermuis. Haal geen muis bij een dierenwinkel of tuincentrum. Deze dieren verkeren vaak in slechte gezondheid en zijn veelal te vroeg bij de moeder weg gehaald. De kans op een angstig en soms zelfs agressief dier is dan groot. Muizen zijn niet duur: voor € 3,- kun je een muis aanschaffen. Informeer ook bij opvangcentra voor knaagdieren. Een kooi kost je ongeveer € 50,-, voedsel € 10,- per maand. Houd tevens rekening met de (hoge) medische kosten waar je mee te maken kunt krijgen. Als verzorger ben jij verantwoordelijk voor de gezondheid van je dier. Stel jezelf altijd de vraag of je bereid bent de komende 3 jaar de verantwoordelijkheid te dragen voor de muis.

De muizenkooi

De minimale afmetingen van een muizenkooi voor 2 muizen zijn 70 bij 50 centimeter. Traliekooien zijn geschikt, als de afstand tussen de tralies klein genoeg is (hooguit 6 mm). Een vuistregel is dat een vinger niet door de tralies heen kan steken. Een voordeel van kooien (in vergelijking met glazen bakken) is dat de muizen kunnen klimmen en dat er ventilatie aanwezig is. Een muizenkooi moet zo groot mogelijk zijn en heeft meerdere verdiepingen. Hij zal schoner blijven als alleen de bodembedekking wordt verschoond en niet elke keer de hele muizenkooi. Dan hoeven de muizen niet steeds weer te markeren. Als bodembedekking zijn geperste papier- of houtkorrels, Corbo, Hemparade, vlas en Aubiose geschikt, in een laagje van 2 tot 4 centimeter. Muizen hebben tevens behoefte aan nestmateriaal in de vorm van hooi of papiersnippers. Watten zijn levensgevaarlijk, gebruik die nooit. Speeltjes zijn ook van groot belang: tunneltjes, huisjes, wipwapjes, holletjes. Wissel de inrichting van de kooi regelmatig om de omgeving voor de muizen interessant te houden. Ook molentjes zijn een optie. Let echter wel goed op dat het loopvlak gesloten is, anders kan de muis met zijn staart vast komen te zitten tussen de spijltjes.

Het fokken van muizen

Wij raden het af om zelf te fokken met muizen. Door een gebrek aan kennis ontstaan vaak grote problemen met de moederdieren en de jongen. Bovendien zijn er in Nederland al veel meer muizen dan dat er mensen zijn die voor ze willen zorgen. Deze dieren hebben nog minder kans op een goed leven als er telkens maar nieuwe nestjes geboren worden. Maar ook bij ‘officiële’ fokkers gaat het vaak mis. Er wordt dan gefokt op extreme uiterlijke kenmerken, waar de dieren ernstig onder lijden. Zo hebben muizen met een bepaald gen dat een bijzondere lichte tekening in de vacht veroorzaakt veel last van darmproblemen. Deze problemen zijn zo ernstig dat deze muizen jong sterven. Japanse dansmuizen zijn muizen met een erfelijke aandoening in hun evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de dieren niet normaal lopen en lijkt het alsof zij dansen. Muizen die zonder vacht gefokt worden hebben erg veel last van de kou. Een deel van de kleurmuizen die gehouden wordt stamt af van muizen die in het verleden als laboratoriumdier gehouden werden voor onderzoek naar kanker. Deze stammen zijn dan ook extra gevoelig voor deze ziekte.

Gezondheid moet centraal staan
In 2009 startte de Sophia-Vereeniging een lobbytraject en publiekscampagnes om de problemen bij het fokken van huisdieren aan de kaak te stellen. Want het moet niet om het uiterlijk gaan in de fokkerij, maar om het welzijn van de dieren. Van fokkers valt niet te verwachten dat zij maatregelen nemen; zij verdienen immers hun geld met het fokken op uiterlijke kenmerken. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging voor duidelijke overheidsregels die de gezondheid van de dieren centraal stellen en die streng worden gecontroleerd. Voor sommige rassen zal dat een fokverbod betekenen.

Zelf doden van dieren
Een ander groot probleem bij het fokken van knaagdieren is het zogenaamde ‘culling‘. Dat houdt in dat fokkers dieren doden die ongewenst zijn. Deze dieren zijn kerngezond, maar hebben niet exact het uiterlijk dat veel geld opbrengt. Omdat hun hokruimte en voeding liever besteedt wordt aan dieren die in de verkoop meer opleveren, worden ze door fokkers gedood. In Nederland is deze praktijk niet strafbaar. De Sophia-Vereeniging streeft ernaar dat hier op korte termijn verandering in komt. Na een intensief lobbytraject lukte ons in 2012 om staatssecretaris Bleker ervan te overtuigen om het zelf doden van honden en katten strafbaar te stellen. Per 1 juli 2014 is dit officieel onderdeel van de Wet Dieren. Wij dringen er nu op aan dat in de Wet Dieren dezelfde regels voor alle huisdieren worden opgenomen.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer knaagdieren

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van andere veel gehouden knaagdieren. Lees meer.

  • Meldpunt doden van huisdieren


    Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
  • Kerstkaarten


    Wens je vrienden en familie fijne feestdagen met onze huisdierenkaartjes. De opbrengst komt helemaal ten goede aan het bestrijden van huisdierenleed.
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!