Verzorging van hamsters

Verzorging van hamsters

Bij een goede verzorging van hamsters kunnen de diertjes wel 3 jaar oud worden. Daarbij is het van groot belang dat een hamster niet gestoord wordt en rustig kan slapen. ’s Avonds vinden de meeste hamsters het prettig om los rond te lopen. Houd er rekening mee dat hamsters geen diepte kunnen zien en gemakkelijk ontsnappen.

Wat mag een hamster eten

Wat mag een hamster eten? Hamsters eten veel zaden. Omdat ze omnivoor (alleseter) zijn, moet ook op het eiwitgehalte in het voedsel gelet worden, dat rond de 20% moet zijn. De hamster houdt van komkommer, appel, meloen en gekookte aardappel. Geef de hamster ook regelmatig een hondenbrok of gekookt eiwit. Witte knaagstenen zijn geen goed hamstervoer en zeer ongezond voor hamsters. Deze bevatten te veel zout en kalk en het gruis is schadelijk voor de blaas en de nieren. Bied liever een verse tak van een onbespoten fruitboom aan. De dieren moeten continu voedsel tot hun beschikking hebben om te kunnen hamsteren.

Goede verzorging van hamsters in niet moeilijk

Goede verzorging van hamsters is niet moeilijk: een gezonde hamster zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Alleen langharige hamsters moeten soms gekamd en bijgeknipt worden. Het schoonhouden van de hamsterkooi en het aanbieden van het juiste voedsel is het belangrijkste.

Zorg voor een goede hamsterkooi

De minimumafmetingen van een hamsterkooi zijn 80 bij 60 centimeter. Let wel: dit is een minimummaat. Groter is altijd beter. Hou de afstand tussen de spijlen goed in de gaten. Hamsters kunnen zich erg smal maken en zich door de kleinste kiertjes wurmen. In elke hamsterkooi dient een huisje, knaag- en klimmateriaal en een looprad aanwezig te zijn. Hamster speelgoed is belangrijk voor het welzijn van het diertje. Lang niet ieder looprad is echter geschikt voor een hamster. Zorg dat de hamster niet klem kan komen te zitten en dat het rad niet gemaakt is van giftig of scherp materiaal. Om frustratie en verveling te voorkomen, is het aan te raden de inrichting van de kooi af en toe te veranderen en dingen toe te voegen of weg te halen.

Hamsterwatten, hamsterbedjes of katoenwatten zijn ongeschikt; de dieren kunnen erin verstrikt raken en een pootje verliezen of stikken. Een omgekeerde bloempot met een gat erin of een toiletrolletje is beter. De hamsterkooi moet tochtvrij staan. Nooit in de zon, want hamsters kunnen niet tegen hitte. De ideale temperatuur voor hamsters ligt tussen de 18 en 23 graden. Wordt het kouder dan 15 graden in de hamsterkooi, dan kunnen Syrische hamsters in een winterslaap raken. Omdat ze zich daar in gevangenschap fysiek niet op hebben voorbereid, kan dit levensbedreigend zijn.

Hamsterkooi

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer over hamsters

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van hamsters. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.