Verzorging van cavia’s

De verzorging van cavia’s

De verzorging van cavia’s is zeer belangrijk voor het welzijn, de gezondheid en de levensverwachting van de diertjes. Wij geven je graag tips en informeren je over de aandachtspunten bij de verzorging van de cavia.

Belangrijk bij de verzorging van cavia’

Bij een goede verzorging van cavia’s wordt het diertje zo’n 7 tot 8 jaar oud. Een cavia heeft veel aandacht nodig, met name van soortgenoten. Het zijn sociale dieren die altijd minstens met z’n tweeën gehouden moeten worden. Sommige cavia’s genieten daarnaast van menselijke aandacht in de vorm van aaien, maar dat geldt lang niet voor alle cavia’s. Het haar van langharige cavia’s moet regelmatig geborsteld of bijgeknipt worden om te voorkomen dat het gaat klitten en er vuil in blijft hangen. Cavia’s met krullerige vacht mogen juist niet gekamd worden, dit doet te veel pijn, hun vacht moet regelmatig kortgeknipt worden. Bij alle cavia’s moet de vacht worden gecontroleerd op huidwondjes, viezigheid en klitten. Let er goed op of de nagels niet te lang zijn en of het gebit in orde is. Soms hebben cavia’s te lange, te korte of scheve tanden, of hebben ze last van ontstekingen. Hiermee moet je met spoed naar de dierenarts, want als een cavia tijdelijk slecht eet kunnen de darmen al stil komen te liggen. Dit is levensgevaarlijk.

wat eten cavia's

Cavia’s hebben vitamine C nodig

Opvallend is dat cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken. Zonder deze vitamine worden de dieren erg ziek en zullen uiteindelijk sterven. Daarom is het belangrijk om cavia’s speciaal caviavoer met toegevoegde vitamine c te geven. Let echter op de uiterste houdbaarheidsdatum, want vitamine C vervliegt vrij snel.

Wat eten cavia’s?

Veel mensen vragen zich af: wat eten cavia’s? Het is slim om groenvoer met een hoog gehalte aan vitamine C aan te bieden. Wil je zeker weten dat elke cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt, dan kun je het de cavia dagelijks aanbieden in de vorm van een tabletje (50 mg voor kinderen, verkrijgbaar bij de drogist). Cavia’s moeten te allen tijde beschikking hebben over voldoende vers hooi.

De caviakooi

Een caviakooi of het caviahok binnen moet groot zijn, minimaal 1 vierkante meter per 2 cavia’s, en op een tochtvrije en rustige plaats staan. De caviakooi moet vaak open, zodat de dieren voldoende lichaamsbeweging krijgen. Ook dient er een schuilhokje aanwezig te zijn waarin ze kunnen wegkruipen. Houtsnippers, hempvezel of aubiose voldoen prima als bodembedekking. Zaagsel is te stoffig voor de longen van de cavia. Er moet altijd voldoende vers hooi aanwezig zijn. Maak de caviakooi minstens een keer per week schoon, als het warm is vaker. Zorg voor voldoende afleiding in de kooi in de vorm van cavia speeltjes en andere leuke cavia spullen. Denk hierbij aan wc-rolletjes, verse takken van onbespoten fruitbomen en een hangmatje.

In de zomer kunnen cavia’s in een caviahok buiten, maar ook vrij rondlopen (met afzetting)  als ze daar veilig zijn voor katten of andere roofdieren en mits de temperatuur ’s nachts niet te laag wordt. Het buitenhok of de caviaren moet uit de wind en regen staan. Bovendien moet er schaduw zijn, want van felle zon houden cavia’s niet.

cavia's informatie

Meer over cavia’s

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van cavia’s. Lees meer.

Anne Raats

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.