Vroegcastratie

Vroegcastratie

De Sophia-Vereeniging pleit voor vroegcastratie om de groei van het aantal zwerf- en asielkatten een halt toe te roepen. De dieren worden dan gecastreerd op zeer jonge leeftijd, vanaf 8 weken oud. Dit standpunt wordt ondersteund door de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).

Techniek

In Nederland worden katers en poezen doorgaans onvruchtbaar gemaakt vanaf 6 maanden. In de Verenigde Staten wordt vroegcastratie al tientallen jaren succesvol uitgevoerd om zwerfkattenpopulaties onder controle te houden. Lang dacht men dat vroegcastratie nadelige gevolgen zou hebben, zoals problemen met groei en ontwikkeling, een verkleinde plasbuis en veranderingen in het gedrag. Studies wijzen echter uit dat er op deze vlakken geen problemen ontstaan. Bovendien zijn de chirurgische technieken verfijnd en verbeterd, net als de methoden om mogelijke problemen bij de narcose te voorkomen. Daar dient de dierenarts in zijn anaesthesieprotocol rekening mee te houden.

Voordelen van vroegcastratie

Bij katten is aangetoond dat neutralisatie voor een leeftijd van 5 ½ maand weinig nadelige lange termijn effecten heeft op de gezondheid en het gedrag. Wat het gedrag betreft worden zelfs positieve effecten beschreven met betrekking tot agressie, seksueel- en territoriaal gedrag. Ook is het risico op mammatumoren lager bij poezen die voor het eerste levensjaar zijn gecastreerd. Een ander voordeel van vroegcastratie is dat de kittens met hun broertjes en zusjes samen naar de dierenarts gaan, samen onder narcose gebracht worden en in een veilige groep weer bijkomen. Bovendien herstellen kittens sneller van de operatie dan oudere katten. Maar het belangrijkste voordeel is dat ze niet voor nóg meer nageslacht kunnen zorgen. Want jaarlijks belanden ruim 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel. Zonder geboortebeperking blijft dit aantal explosief groeien.

Wanneer castreren?

Castratie bij verwilderde zwerfkatten kan het beste zo vroeg mogelijk gebeuren, op een leeftijd van 8 weken. Nadat de voortplanting een halt toe is geroepen, kunnen ze worden teruggeplaatst op de vangplek. Asielkatten zouden moeten worden gecastreerd voordat de kat naar de nieuwe eigenaar gaat. Bij huiskatten kan er beter eerst gevaccineerd worden en dan pas gecastreerd. De vaccinatie van kittens gebeurt meestal door middel van twee injecties, met een tussenpauze van 4 weken. De eerste vindt plaats op een leeftijd van 8-9 weken en de tweede als het kitten 12-13 weken oud is. Een paar weken daarna, dus als het katje ongeveer 4 maanden oud is, kan het gecastreerd worden. Advies is om een huiskat tot die tijd binnen te houden.

Castratie of sterilisatie?

Veel mensen denken bij castratie aan een kater en bij sterilisatie aan een poes. In de diergeneeskunde duiden ‘castratie’ en ‘sterilisatie’ echter niet op het geslacht van de dieren, maar op de operatie zelf. Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Worden de eileiders of zaadleiders alleen onderbroken, dan heet dat sterilisatie. De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hormonaal nog intact. Het gedrag blijft dus hetzelfde. Vaak laten huisdiereigenaren hun dier niet alleen ‘helpen’ om nageslacht te voorkomen, maar ook om hormonaal gedrag te vermijden. Daarom wordt bijna altijd gekozen voor castratie en niet voor sterilisatie.

Raskittens

Raskittens gaan zelden bij de moederpoes weg voor de leeftijd van 12 weken. Over het algemeen staan fokkers erop dat nieuwe eigenaren instemmen met castratie. Gun deze kittens een week of 3 om te wennen aan het nieuwe huis voordat ze gecastreerd worden. Een leeftijd van ongeveer 4 maanden is prima.

Sommige fokkers laten hun kittens al castreren voordat ze naar hun nieuwe eigenaar gaan. Zo kunnen ze voorkomen dat er met de dieren gefokt wordt en houden ze hun monopoliepositie in stand. Vroegcastratie vindt dan alleen plaats vanwege economische motieven en niet om dierenwelzijnsredenen zoals bijdragen aan het oplossen van het zwerfkattenprobleem. De Sophia-Vereeniging vindt het onacceptabel als er enkel om deze reden een aantasting van de integriteit van het dier plaatsvindt.

Bekijk hier de uitzending van het NOS JOURNAAL van 6 juli 2012, waarin de Sophia-Vereeniging aan het woord is over vroegcastratie.

Bekijk hieronder het filmpje van Cats Protection over de voordelen van vroegcastratie.

kat

Meer over katten

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van katten. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.