Vroegcastratie

Om de groei van het aantal zwerf- en asielkatten een halt toe te roepen, pleit de Sophia-Vereeniging voor vroegcastratie. De dieren worden dan gecastreerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Dit standpunt vond in 2009 bijval van de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), die zich in haar tijdschrift positief uitliet over vroegcastratie bij zwerfkatten.

Techniek

In Nederland worden katers en poezen doorgaans onvruchtbaar gemaakt vanaf 6 maanden. Over het op zeer jonge leeftijd castreren van katten is hier nog vrij weinig bekend. In de Verenigde Staten wordt vroegcastratie al tientallen jaren succesvol uitgevoerd om zwerfkattenpopulaties onder controle te houden. Lang dacht men dat vroegcastratie nadelige gevolgen zou hebben, zoals problemen met groei en ontwikkeling, een verkleinde plasbuis en veranderingen in het gedrag. Studies wijzen echter uit dat er op deze vlakken geen problemen ontstaan. Bovendien zijn de chirurgische technieken de laatste jaren verfijnd en verbeterd, net als de methoden om mogelijke problemen bij de narcose te voorkomen. Met behulp van goede anesthesieprotocollen en bijscholing kunnen ook Nederlandse dierenartsen zich deze technieken eigen maken.

Voordelen van vroegcastratie

Vroegcastratie bij kittens heeft geen bewezen nadelige gevolgen voor de ontwikkeling en het gedrag van de kat. Er worden zelfs positieve effecten beschreven met betrekking tot agressief en seksueel territoriaal gedrag. Ook is het risico op mammatumoren lager bij poezen die voor het eerste levensjaar zijn gecastreerd. Een ander voordeel van vroegcastratie is dat de kittens met hun broertjes en zusjes samen naar de dierenarts gaan, samen onder narcose gebracht worden en in een veilige groep weer bijkomen. Bovendien herstellen kittens sneller van de operatie dan oudere katten. Maar het belangrijkste voordeel is dat ze niet voor nóg meer nageslacht kunnen zorgen. Want jaarlijks belanden ruim 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel. Zonder geboortebeperking blijft dit aantal explosief groeien.

Wanneer castreren?

Castratie bij verwilderde zwerfkatten kan het beste zo vroeg mogelijk gebeuren, op een leeftijd van ongeveer 8 weken. Nadat de voortplanting een halt toe is geroepen, kunnen ze worden teruggeplaatst op de vangplek. Asielkatten zouden moeten worden gecastreerd voordat de kat naar de nieuwe eigenaar gaat. Bij huiskatten kan er beter eerst gevaccineerd worden en dan pas gecastreerd. De vaccinatie van kittens gebeurt meestal door middel van twee injecties, met een tussenpauze van 4 weken. De eerste vindt plaats op een leeftijd van 8-9 weken en de tweede als het kitten 12-13 weken oud is. Een paar weken daarna, dus als het katje ongeveer 4 maanden oud is, kan het gecastreerd worden. Advies is om een huiskat tot die tijd binnen te houden.

Castratie of sterilisatie?

Veel mensen denken bij castratie aan een kater en bij sterilisatie aan een poes. In de diergeneeskunde duiden ‘castratie’ en ‘sterilisatie’ echter niet op het geslacht van de dieren, maar op de operatie zelf. Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Worden de eileiders of zaadleiders alleen onderbroken, dan heet dat sterilisatie. De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hormonaal nog intact. Het gedrag blijft dus hetzelfde. Vaak laten huisdiereigenaren hun dier niet alleen ‘helpen’ om nageslacht te voorkomen, maar ook om hormonaal gedrag te vermijden. Daarom wordt bijna altijd gekozen voor castratie en niet voor sterilisatie.

Raskatten

Raskittens gaan zelden bij de moederpoes weg voor de leeftijd van 12 weken. Over het algemeen staan fokkers erop dat nieuwe eigenaren instemmen met castratie. Gun deze kittens een week of 3 om te wennen aan het nieuwe huis voordat ze gecastreerd worden. Een leeftijd van ongeveer 4 maanden is prima. Sommige fokkers castreren hun kittens al voordat ze naar hun nieuwe eigenaar gaan. Zo kunnen ze voorkomen dat er met de dieren gefokt wordt en hun monopoliepositie wordt aangetast. Vroegcastratie vindt dan alleen plaats vanwege economische motieven en niet vanwege bezorgdheid over het zwerfkattenprobleem. Net als de KNMvD vindt de Sophia-Vereeniging het onacceptabel als er enkel om deze reden een aantasting van de integriteit van het dier plaatsvindt.

Bekijk hier de uitzending van het NOS JOURNAAL van 6 juli 2012, waarin de Sophia-Vereeniging aan het woord is over vroegcastratie.

Bekijk hieronder het filmpje van Cats Protection over de voordelen van vroegcastratie.

Meer over katten

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van katten. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

 • Meldpunt doden van huisdieren


  Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
 • Niets missen?


  Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief.
  Door je aan te melden maak je nu ook kans op een gratis artikel naar keuze uit onze webwinkel! *Wij verloten iedere maand 1 artikel.
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en maak elke maand kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!