Zwerfkatten mogen in Nederland worden afgeschoten door jagers als ze overlast veroorzaken

In Nederland leven zo’n 3 miljoen katten, waarvan een aanzienlijk deel een zwervend bestaan leidt. Vele vrijwilligers zetten zich in om deze katten te castreren, zodat er niet nog meer zwerfkatten komen. Maar ook jagers zeggen iets aan het zwerfkattenprobleem te doen, zij het op een wat minder diervriendelijke manier. Volgens hen is jacht op katten dé manier om van zwerfkatten af te komen.

Exoten

Omdat ze overlast veroorzaken en schade zouden toebrengen aan de natuur, mogen zwerfkatten in Nederland worden afgeschoten door jagers. Dit kan door provincies zo geregeld worden via artikel 67 van de Flora- en Faunawet. De verwilderde kat staat op de lijst van ‘exoten’ die afgeschoten mogen worden. Volgens de wet horen exoten niet thuis in de Nederlandse natuur en brengen ze grote schade toe. Daarom dienen ze verwijderd te worden.

Provincies mogen dus zelf bepalen of de verwilderde katten afgeschoten mogen worden door jagers. Op dit moment hebben in ieder geval Friesland, Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant een aanwijzing op grond van artikel 67 van de Flora- en Faunawet. Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Limburg hebben niet zo’n provinciale aanwijzing. Desondanks vindt er bijvoorbeeld in Limburg evengoed jacht op katten plaats, omdat veel jagers niet weten dat er alleen op exoten gejaagd mag worden als de provincie daarvoor een aanwijzing heeft.

Jachtbeleid herzien

De jacht op katten stuit de Sophia-Vereeniging tegen de borst. Het belang van de zwerfkat staat hierbij in ieder geval niet voorop. Jacht op katten heeft geen zin; zwerfkatten leven in groepen, waarbinnen iedere kat zijn eigen plek heeft. Als er een kat wegvalt, wordt zijn plek meteen ingenomen door een nieuwe zwerfkat. De overlast en de vermeende schade die de groep veroorzaakt, zullen dus hetzelfde blijven. Bovendien worden niet alleen verwilderde katten afgeschoten, maar is ook regelmatig een gewone huiskat het slachtoffer van de jacht op katten. Het gaat daarbij om duizenden katten per jaar.
Gelukkig komt hier een einde aan: op 7 november 2013 nam de Tweede Kamer een motie aan met het verzoek de jacht op katten niet langer toe te staan. Andere methodes om het zwerfkattenoverschot aan te pakken, worden momenteel onderzocht door het ministerie van Economische Zaken. De Sophia-Vereeniging pleit ervoor dat zwerfkattenpopulaties enkel nog ingeperkt worden door middel van de zogenaamde Trap, Neuter and Return-methode.

Wil jij ons helpen om de zwerfkattenproblematiek effectief te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Katten worden vaak als huisdier genomen omdat men meent dat een kat het prima redt in z’n eentje thuis. Als we echter kijken naar het natuurlijke gedrag van de kat, dan zien we dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn. Lees meer.

Overweeg je een kat als huisdier te nemen? Bereid je dan goed voor. Een kat kost veel tijd, geld en energie. Zorg dat je weet waar je aan begint zodat je het dier kan bieden wat hij nodig heeft. Dan hebben jullie een kattenleven lang plezier van elkaar! Lees meer.

Bij een goede verzorging van katten is rust en regelmaat essentieel. Versleept worden naar een nieuw huis of vakantie-adres is voor de dieren een nachtmerrie. Dan maar liever een oppas, al zal een kat die verandering ook lang niet altijd waarderen. Lees meer.

Het is moeilijk te zeggen hoeveel zwerfkatten er precies zijn in Nederland. Wel is bekend dat er jaarlijks meer dan 100.000 afstands- en zwerfdieren in het asiel terecht komen en dat het aantal zwerfkatten almaar blijft groeien. Lees meer.

Om de groei van het aantal zwerf- en asielkatten een halt toe te roepen, pleit de Sophia-Vereeniging voor vroegcastratie. De dieren worden dan gecastreerd vanaf de leeftijd van 8 weken. Lees meer.

Er bestaan tientallen erkende kattenrassen. Allemaal hebben ze een ander uiterlijk, als resultaat van een jarenlang fokproces. Inteelt bij raskatten wordt daarbij niet geschuwd, want hoe zuiverder het ras, hoe meer geld het oplevert. Lees meer.

Meestal staan bij het fokken van katten de moederpoes en de kittens volop in de belangstelling. De dekkaters blijven onzichtbaar op de achtergrond. En dat terwijl deze katers het lang niet altijd goed hebben. Lees meer.

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

Stel je vraag!

Bij het KattenSpreekuur vind je alles over het natuurlijk gedrag, de sociale behoeften, de verzorging en de aanschaf van katten. Ook geeft het KattenSpreekuur informatie over zwerfkatten en over de problemen met het fokken van raskatten. Lees meer.

  • Stel je vraag!


    Heb jij een specifieke vraag over het gedrag, de huisvesting, voeding of verzorging van een hond, kat, konijn of knaagdier? Stel hem aan onze deskundigen!
  • Sophi@-Nieuws


    Wil je maandelijks op de hoogte gehouden worden van al het nieuws van de Sophia-Vereeniging, meld je dan aan voor het Sophi@-Nieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!