Ik heb een huisdier

Ik heb een huisdier

In Nederland worden ongeveer 33 miljoen dieren als huisdier gehouden: honden (1,5 miljoen), katten (2,6 miljoen), konijnen (1,2 miljoen), knaagdieren (0,5 miljoen), paarden (450.000), vissen (18 miljoen) en vogels (8,9 miljoen). Daarnaast worden zo’n 5 miljoen reptielen, amfibieën en exoten gehouden. Het aantal huishoudens met gezelschapsdieren wordt geschat op 59%.

Als je weet wat je huisdier nodig heeft, dan kun je ook goed voor hem zorgen. Stel de natuurlijke behoeftes van je dieren voorop en niet je eigen belang, dan hebben jullie een leven lang plezier van elkaar.

Informatie over huisdieren

Vind hier informatie over het gedrag en de verzorging van je huisdier. Heb je een medische vraag? Ga dan naar een dierenarts. Heb je gedragsvragen over konijnen, knaagdieren, honden of katten? Stel ze gratis aan onze deskundigen van het Sophia DierenSpreekuur!

Sociaal

Voor de meeste dieren die in of rondom huis gehouden kunnen worden, geldt dat het soorten zijn die van nature in sociale verbanden leven en zich hebben weten aan te passen aan de leefwijze van mensen. Dit is nu juist wat bijvoorbeeld honden, katten en sommige knaagdierensoorten geschikt maakt als huisdier. Toch worden ook deze dieren vaak geremd in hun normale, natuurlijke gedrag. Dat kan leiden tot gedragsproblemen, stress en een vroegtijdige dood.

De leefomgeving is bepalend voor het welzijn van huisdieren, maar het is vaak moeilijk om de juiste omstandigheden te creëren. Bovendien hebben veel huisdiereigenaren te weinig kennis over de behoeftes van hun dier, waardoor ze (onbewust) verkeerde voorzieningen bieden. Daarnaast weten veel mensen niet hoe ze het gedrag van een huisdier moeten interpreteren, waardoor een goede omgang met de dieren wordt belemmerd, gevaarlijke situaties kunnen ontstaan en alarmerend gedrag niet als zodanig wordt herkend.

Voorlichting

Om mensen te helpen beter voor hun dier te zorgen, geeft de Sophia-Vereeniging voorlichting over de natuurlijke behoeftes van de meest gehouden huisdieren. Want net als alle andere dieren heeft ook een huisdier het recht zich naar zijn aard te kunnen gedragen. Dieren begrijpen is dieren beschermen: met meer kennis over wat een dier nodig heeft en hoe het zich van nature gedraagt, zal de omgang substantieel verbeteren en daarmee het dierenwelzijn.

Via politieke lobby komt de Sophia-Vereeniging op voor de belangen van huisdieren, ook als die niet overeenkomen met het belang van de eigenaar. Dit geldt met name voor rasdieren, die door hun extreme uiterlijk beperkt worden in hun natuurlijke gedrag. Ook de dieren die niet geschikt zijn om als huisdier gehouden te worden, kunnen via deze weg rekenen op de hulp van de Sophia-Vereeniging.

Via onderstaande links vind je informatie over de natuurlijke behoeftes van huisdieren. Pas als  je zeker weet dat je daaraan tegemoet kunt komen, kun je een huisdier een goed leven bieden. Anders kun je beter geen huisdier aanschaffen.

Ik wil een huisdier

Wat heeft een huisdier nodig om een goed leven te kunnen leiden? Kun je een dier genoeg aandacht geven? En waar kun je het beste een huisdier kopen?

Honden

Honden zijn populaire huisdieren. Maar de 1,5 miljoen honden die in Nederland leven, hebben het lang niet altijd zo goed als we zouden willen. Lees meer.

kat

Katten

Een kat lijkt een makkelijk te houden gezelschapsdier. Dat veel mensen zich niet realiseren waar ze aan beginnen, bewijzen de overvolle asielen en al die duizenden katten die over straat zwerven. Lees meer.

Verzorging van konijnen

Konijnen

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken: konijnen lijken relatief gemakkelijk te houden en worden door ouders beschouwd als een ideaal en onschuldig speelkameraadje. Lees meer.

Knaagdieren

Meer dan 860.000 cavia’s, hamsters en andere knaagdieren worden in Nederland als huisdier gehouden. Helaas gaat dat niet altijd even goed. Lees meer.

gedrag van het paard

Paarden

Mensen en paarden kunnen een speciale band opbouwen. Dat komt doordat een paard heel sociaal is. Paarden hebben het liefst andere paarden om zich heen om mee te communiceren. Lees meer.

Vogels

Meer dan 90% van de 8,9 miljoen vogels die in Nederland gehouden worden, zit zijn hele leven alleen in een kooi. En dat terwijl papegaaien en de meeste andere vogels zeer sociale dieren zijn. Lees meer.

vissen kopen

Vissen

In Nederland worden ruim 16 miljoen siervissen gehouden. Vissen zijn hoogontwikkelde, gewervelde dieren die angst, pijn en stress kunnen ervaren. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.