Help mee tegen de (online) huisdierenhandel!

Winkels en websites die dieren te koop aanbieden, stimuleren mensen om ondoordacht een huisdier aan te schaffen. Daardoor krijgen veel dieren te weinig zorg en aandacht of ze belanden op straat of in een opvang. Daarnaast werkt de huisdierenhandel gruwelijke fokpraktijken in de hand die veel dieren niet overleven.

Verbod op huisdierenhandel

De Sophia-Vereeniging heeft minister Kamp verzocht om de verkoop van dieren in dierenwinkels, tuincentra en via het internet te verbieden. Daarmee worden impulsaankopen tegengegaan en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen. Zo krijgen huisdieren de zorg die ze verdienen en wordt ernstig dierenleed voorkomen.

Impulsaankopen

Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de laagdrempelige verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra. ”Bij de aanblik van een aandoenlijk dierensnuitje worden mensen gemakkelijk verleid om een huisdier te kopen, zonder zich goed te realiseren dat zo’n dier meer nodig heeft dan een dak boven het hoofd en een bakje voer”, vertelt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. ”Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden in het asiel, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op advertentiewebsites.”

Malafide fokkerij

Met een verbod op de verkoop van huisdieren via dierenwinkels en het internet kan het aantal impulsaankopen worden teruggebracht. Tevens wordt daarmee de afzetmarkt beperkt voor malafide fokkers, die dieren onder erbarmelijke omstandigheden fokken. Van Horck: ”De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald, ze zijn niet gesocialiseerd of ze zijn levensbedreigend ziek. De diertjes die geen perfect uiterlijk hebben of te groot zijn geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te kunnen, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren”.

Help met een e-mail

Dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor een verbod op de huisdierenhandel blijkt wel uit de duizenden handtekeningen die zijn gezet. Daarnaast stuurden ruim duizend dierenvrienden via Sophia-Vereeniging.nl een e-mail naar dierenwinkels en Marktplaats.nl met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren.

Je kunt nog steeds meehelpen om dierenleed te bestrijden door via deze website een e-mail sturen aan een dierenwinkel of tuincentrum in jouw omgeving of aan Marktplaats.nl met het verzoek om te stoppen met de verkoop van dieren.

Hoe groter de maatschappelijke druk, hoe meer kans op adequate dierenbeschermende maatregelen! Help je mee?