Teken voor een verbod op het doden van alle huisdieren!

verbod op doden konijn

Het doden van huisdieren is niet verboden… Er is alleen een verbod op het doden van honden en katten sinds 1 juli 2014, dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging. Wij vinden dat deze maatregel moet gelden voor álle huisdieren. Konijnen, knaagdieren, vogels en vissen mogen nog steeds worden gedood door particulieren en fokkers, bijvoorbeeld omdat ze er geen tijd of geld meer in willen steken. Of omdat een bepaalde vachtkleur minder goed verkoopt. Help de dieren en laat weten dat je ook voor een verbod op het doden van alle huisdieren bent. Teken de petitie!

Evaluatie wet

In 2019 wordt het verbod op het zelf doden van honden en katten geëvalueerd. Aan de hand van die evaluatie wordt besloten of de wet moet worden uitgebreid of aangepast. Met alle handtekeningen kunnen we de overheid ervan overtuigen dat het verbod voor alle huisdieren moet gelden.

Verbod maakt het verschil

Om iemand aan te kunnen pakken die een huisdier heeft gedood, moet er worden aangetoond dat een dier heeft geleden. In tegenstelling tot het doden van dieren, is mishandeling namelijk wel strafbaar. Maar om dat vast te kunnen stellen, is vaak forensisch onderzoek nodig. Dat wordt meestal niet ingezet omdat het te kostbaar is. Met een verbod op het doden van huisdieren hoeft het lijden niet te worden aangetoond en kan een dader veel sneller bestraft worden.

Gruwelijke praktijken

Zonder een uitbreiding van het verbod blijft het ontzettend moeilijk en duur om iets te beginnen tegen gruwelijke praktijken. Het gaat niet alleen om particulieren die hun dier doden en dumpen omdat ze er niet meer voor willen zorgen, maar ook om fokkers die kerngezonde dieren afmaken omdat ze minder goed verkopen. Ze hebben bijvoorbeeld een minder populaire vachtkleur of ze zijn te groot geworden om als ‘schattig’ verkocht te kunnen worden. Vaak worden deze dieren op een afschuwelijke manier om het leven gebracht of ze belanden als roofdierenvoer in de dierentuin.

Help mee!

Laat je stem namens alle huisdieren horen. Laat weten dat jij voor een verbod op het doden van alle huisdieren bent. De ondertekeningen gebruiken we om de overheid te laten zien dat er groot maatschappelijk draagvlak is voor een uitbreiding van het verbod. In 2014 overtuigden we de overheid al met het verbod op het doden van katten en honden. In 2019 is het tijd voor een algemeen verbod. Help mee en teken de petitie! En vergeet ‘m niet te delen in je netwerk.

Ja, ik wil een verbod op het doden van alle huisdieren!