Zorg jij goed voor je konijn?

Zorg jij goed voor je konijn?

Zojuist heb je meegedaan aan de Sophia KonijnenQuiz. Bij iedere vraag kon je 0, 1 of 2 punten halen. Als je minder dan 10 punten hebt gehaald, dan moet je nog veel leren over het verzorgen van konijnen. Bij 10 tot en met 19 punten weet je al best veel over konijnen, maar had je ook een aantal vragen fout. Heb je 20 of meer punten gehaald, dan mag jij jezelf een goede konijnenverzorger noemen!

Hieronder kun je alle vragen en antwoorden van de Sophia KonijnenQuiz bekijken. Zo weet je precies wat een konijn nodig heeft voor een gelukkig konijnenleven!

Vragen en antwoorden Sophia KonijnenQuiz

Vraag 1: Wat moet een konijn elke dag eten?

In de winkel vind je allerlei brokjes speciaal voor konijnen. Die vindt je konijn vast wel lekker, maar het is veel belangrijker dat het hooi binnenkrijgt. Daar moet een konijn lang op kauwen, wat ervoor zorgt dat het goed kan poepen. Bovendien zitten er veel vitaminen en mineralen in, die een konijn nodig heeft om gezond te blijven. Geef dus elke dag vers hooi van goede kwaliteit en af en toe wat groenvoer zoals sla en wortels. Biksbrokjes geef je maar heel weinig; een half handje is genoeg.

Vraag 2: Wat mag je een konijn nooit voeren?

Geef een konijn nooit asperges te eten, want die zijn giftig voor konijnen. Ook prei mag je niet voeren; dat zorgt ervoor dat de darmen van het konijn niet goed meer werken. Maïs en komkommer zijn ook geen goede groenten voor konijnen, want die kunnen ze moeilijk verteren. Af en toe kun je spinazie en korstjes brood geven, maar dan wel maar een klein beetje.

Vraag 3: Wat is een goed konijnenhok?

Een konijn moet kunnen rennen, spelen, klimmen en graven. Dat kan alleen in een ruim hok met een grote buitenren. Aan verdiepingen heeft een konijn niet zo veel. Liever heeft het één groot oppervlak om lekker te kunnen rennen. Meerdere uitgangen in het hok vinden konijnen wel fijn. Een konijnenhol in de natuur heeft ook verschillende uitgangen; dat geeft konijnen een veilig gevoel.

Vraag 4: Wat is de beste plek voor een konijnenhok?

De tuin is de beste plek voor konijnen. Daar kunnen ze lekker rennen en graven. Heeft je konijn altijd binnen gezeten, wacht dan tot de zomer voordat je het buiten zet. Het dier moet namelijk eerst een wintervacht opbouwen om tegen de kou te kunnen. Ondertussen kan het hok het beste in de woonkamer staan, waar het konijn veel aandacht krijgt. Je slaapkamer is geen goede plek, want dan zit je konijn alleen als jij er niet bent.

Vraag 5: Wanneer mag je een konijn zonder soortgenootje houden?

In de natuur leven konijnen in groepen. Ze vinden het fijn om veel contact te hebben met andere konijnen. Het zijn dus heel sociale dieren, die je nooit alleen mag houden. Doe je dat wel, dan worden ze eenzaam en gaan ze zich vervelen. Uit frustratie gaan ze zich raar gedragen, bijvoorbeeld door aan tralies te knagen, heel veel water te drinken, de hele dag te slapen of agressief te worden.

Vraag 6: Mag je in plaats van een ander konijn ook een cavia bij een konijn zetten?

Cavia’s en konijnen zijn heel verschillende dieren, die niet met elkaar kunnen communiceren en spelen. Als je een konijn en een cavia bij elkaar zet, helpt dat dus niet tegen eenzaamheid en verveling. Je hebt dan 2 dieren die zich allebei ellendig voelen. Soms vechten ze zelfs met elkaar. Het enige dier dat het leven van een konijn leuker maakt, is een ander konijn.

Vraag 7: Kun je zomaar 2 konijnen bij elkaar zetten?

Wanneer je 2 konijnen bij elkaar wil zetten, dan hebben ze een paar weken de tijd nodig om aan elkaar te wennen. Dat kan alleen in een groot verblijf met veel verstopplekken. Als ze eenmaal gewend zijn aan elkaar, dan zullen ze de hele tijd samen spelen en met elkaar bezig zijn. Het is leuk om te zien hoe vrolijk konijnen daar van worden!

Vraag 8: Wat vindt een konijn het leukst om te doen?

Konijnen zijn prooidieren. In het wild dienen ze als voedsel voor roofdieren. Daardoor schrikken ze zich rot van alles dat lijkt op roofdiergedrag, zoals opgetild worden. Ook op schoot getild worden bezorgt een konijn veel stress. Het wordt er bang van en wil dan het liefst wegrennen. Een konijn vindt mensen dus eigenlijk helemaal niet zo leuk. Je mag hem dan ook alleen aaien als hij zelf naar je toe komt en hij met alle 4 de pootjes op de grond kan blijven. Het allerliefst spelen konijnen met andere konijnen in de tuin.

Vraag 9: Waar kun je het beste een konijn kopen?

Koop geen konijnen in een dierenwinkel of tuincentrum. Vaak zijn die dieren ziek en worden ze veel te jong bij de moeder weggehaald. Daardoor krijgen ze gedragsproblemen. Ook op Marktplaats is de kans groot dat je van een fokker een konijntje koopt dat ziek is of probleemgedrag vertoont. Het beste kun je naar een konijnenopvang of asiel gaan. Daar weten ze precies hoe gezond de dieren zijn, wat het karakter is van de konijnen en welke konijnen er bij elkaar passen.

Vraag 10: Wanneer ga je meteen naar de dierenarts met je konijn?

Als een konijn niet poept, dan komt dat doordat de darmen niet goed werken. Je moet dan met grote spoed naar de dierenarts, want aan darmproblemen kan een konijn doodgaan! Is je konijn niet in de rui en verliest het toch veel haren, ga dan ook naar de dierenarts. Konijnen die hun eigen keutels opeten, zijn hartstikke gezond. Die blindedarmkeutels zorgen ervoor dat er meer voedingsstoffen uit het eten worden gehaald.

Vraag 11: Wat doe je als een konijn opeens veel meer drinkt dan normaal?

Een konijn dat plotseling meer of minder gaat eten of drinken, breng je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Ga niet eerst zelf zoeken op het internet, want je konijn kan van alles mankeren. Alleen een dierenarts kan zien wat er precies aan de hand is. Hij weet wat er moet gebeuren om het konijn weer gezond te maken.

Help konijnen aan een beter leven!

Je hebt nu heel veel gelezen over hoe je konijnen moet verzorgen. Laat je ouders eens kijken op deze website, zodat ook zij weten wat je konijn nodig heeft om een goed leven te leiden. Wil je ons helpen om zo veel mogelijk konijnenbaasjes te bereiken? Vraag dan aan al je vrienden om mee te doen aan de Sophia KonijnenQuiz. Want hoe meer mensen weten wat konijnen gelukkig maakt, hoe minder konijnenleed!

Heb je nog een vraag over het verzorgen, het aanschaffen of het gedrag van konijnen? Bezoek dan ons gratis KonijnenSpreekuur.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!